ÖZBEK MİLLÎ SANATÇISI PROF. LEKİM İBRAGİMOV İSTANBUL’DA

Prof. Lekim İBRAGİMOV (Özbekistan Sanat Akademisi)

1944 yılında Kazakistan’ın Almatı İli Uygur bölgesinin Malı Dekhan köyünde doğmuştur. 1964-1971 yılları arasında Almatı’daki Nikolai Gogol Sanat Koleji’nde okumuş, 1971’den 1977’ye kadar Ulusal Kemaleddin Behzad Sanat ve Tasarım Enstitüsü’ne devam etmiş ve 1999 yılında Profesör olmuştur.  Özbekistan Sanatçılar Birliği ile Özbekistan Sanatlar Akademisi üyesi ve Rusya Sanatlar Akademisi’nin de onursal üyesi olan ressama 2008’de “Özbekistan Millî Sanatçısı” unvanı verilmiştir.

Ressam, Orta Asya’nın kadim İslâm öncesi kültürü ile derin bağlarını, yaratıcı çalışmalarıyla yansıtmaktadır. Onun tarzı, antik Semerkant resimleriyle, Uygur Turfan fresklerinin bir sentezi olup bunu ince fırça darbeleriyle yapar. Motiflerde, doğunun gizemi ve veciz bilgeliği görülmektedir. Doğu’nun ahenkli karışımı ile Batı’nın şiirsel ve modern kültürel geleneğini birleştirdiği eserler meydana getirmiştir.

Ulusal ve uluslararası sergilere katılan Lekim İbragimov’un eserleri; Taşkent, Almatı, Budapeşte, Moskova, Novosibirsk’teki devlet müzeleri ve Almanya’da sanat galerisinde sergilenmektedir. Ayrıca sanatçının resimleri, ABD, Fransa, İtalya, İsrail, Hindistan, Avusturya, Japonya, Almanya ve Rusya’da bazı özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Prof. Lekim İBRAGİMOV’un bir kısım eserlerinden oluşan Resim Sergisi ve ressamla Söyleşi etkinliği, 21 Mayıs 2015 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Bomonti Kampüsünde 10.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

Üniversitemizin tüm değerli mensupları bu etkinliğe davetlidir.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Fatma ÜREKLİ